/ home / fietsen / zuidwest engeland

Fietsen in Zuidwest Engeland

Van 28 mei t/m 18 juni 2007 trokken we van Lands End naar de Cotswolds in Engeland met de fietsen achter op de auto om kennis te maken met de National Cycle Routes, waarvan Groot-Brittannië er steeds meer krijgt en de andere fietsmogelijkheden. Op zeven plaatsten zetten we onze tent neer en verkenden we of het fietsnetwerk of we wandelden over het kustpad dat rondom Zuidwest Engeland loopt. We fietsten ong. 640 km. en hebben een aardige indruk gekregen van de plussen en minnen van het fietsen in Engeland.

Wegen

Het beschreven fietsnetwerk zoekt waar mogelijk autovrije wegen en paden, vaak over oude spoorlijnen, op als dat mogelijk is, kleine landweggetjes als alternatief en heel incidenteel een b-weg als het niet anders kan. Soms moet er op het voetpad van een a-weg gefietst of gelopen worden, maar dat gaat meestal maar om een paar honderd meter. Hellingen kunnen pittig zijn vooral op de kleine weggetjes, die bovendien aan beide kanten hoge heggen hebben. Lastig als je al klimmend een auto tegenkomt, af moet stappen en niet meer op gang komt. Het wegoppervlak varieert enorm. Van glad asfalt tot een meer rotsachtige bodem. In het laatste geval is een mountainbike meer op zijn plaats dan een hybride fiets, die wij gebruiken.

Weer

Het weer in Engeland is heel variabel. We mochten deze drie weken niet mopperen. Maar een keer goed natgeregend op de fiets. De regen zorgt op de zand- en grindpaden (vaak de spoorbeddingen) dat de fiets en de aandrijving erg smerig wordt. Neem schoonmaakspul en smeermiddelen mee.

Routes

We hebben vooral gereden op de route 3 in Cornwall en Devon en route 4 in Wiltshire van het netwerk (zie kaart). In de Cotswolds reden we aan de hand van Ordnance Survey Tour Travel Map kaarten (€ 8,80 of £ 4,95). Hierop staan de cycle routes exact aangegeven. Routebordjes ontbreken wel eens dus deze kaarten zijn onmisbaar. Heel goed zijn de route kaarten van Sustrans, die voor veel hoofdroutes beschikbaar zijn en de afstanden tussen plaatsen aangeven en de gevaarlijke of lastige plekken.

Er naar toe

We reden naar Duinkerken, ong. 300 km. vanuit de Randstad en namen daar de Norfolk Line naar Dover (2 uur varen). Autoretour kost eind mei € 82. Van Dover naar Penzance is ongeveer 585 km (via A20, M20, M26, M25, M3, A303, A30), ruim zeven uur rijden. Een lange dag dus.

Verblijf

We verbleven op campings, die over het algemeen rustig, schoon, mooi gelegen en niet al te duur waren ( wij betaalden tussen £ 7,80 en 11,50 in het middenseizoen, hangt ook van je leeftijd af, soms korting voor 55+ en/of bezit van CCI-kaart op de Caravan en Camping Club aangesloten sites), Onze campings lagen aan of binnen een paar km. van het fietsnetwerk. Alle hadden wasmachine en droger.

Campings

Camping

Plaats

Prijs

Waardering

Bone Valley
Caravan and Camping Park

Penzance (Heamore)

£ 10 p.n.

Kleine, eenvoudige camping, mooi in het groen, vlak trekkersveld, lounge om binnen te zitten met slecht weer, waterkoker, magnetron. 2,5 km van route 3.

Ruthern Valley Holidays

Ruthernbridge (bij Bodmin)

£ 11 p.n

Camping met ook bungalow verhuur. Zeer rustiek gelegen in prachtige groene omgeving. Goed voorzien campingwinkeltje met behulpzaam personeel. Prima sanitair. 4 km. van route 3 (Camel Trail). Ook niet ver van het Eden Project.

Smytham Manor Holiday Park

Bij Little Torrington aan de A 386

£ 11,50 p.n.

Terrein voor tenten langs sfeervolle, stokoude muurtjes, zwembad. Perfect sanitair. Met de fiets aan de hand door het bos na 800 meter op Tarka Trail.

Yeo Valley Holiday Park

Bij Molland, South Molton, Devon, bij A361

£ 11,50 p.n.

Tegenover de Blackcock Inn. Keurig plekje voor tent maar voorzieningen vallen tegen. Kampwinkel is nooit open, sanitair is oud en niet dagelijks schoongemaakt. Eten in Inn geen openbaring. 8 km. van route 3. Zeer steile aanloop naar fietsnetwerk.

Cheddar Camping and Caravanning Club Site

In de Mendip Hills bij Priddy, Somerset

£ 10 p.n.

Redelijke grote camping, zeer behulpzaam en vriendelijk personeel, perfect sanitair, ondanks de weekenddrukte toch rustig. Direct aan route 3. Kampwinkel heeft vers brood, ook dicht bij Farm Shop met lokale producten. Wat glooiend tententerrein.

Devizes Camping and Caravanning Club Site

Spout Lane, Nr Seend, Melksham
Wiltshire, A365

£ 9,90 p.n.

Grote camping, perfect sanitair, openingstijden receptie en winkel beperkt. Klein winkeltje in dorp voor boodschappen. Ruime vlakke plaatsen 100 meter van route 4, het Kennet & Avon Canal.

Chipping Norton Camping and Caravanning Club Site

Aan A361, 2 km ten zuiden van Chipping Norton

£ 7,80 p.n.

Grote camping met uitstekend sanitair. Flexibel, vonden een plek voor ons, terwijl de ze eigenlijk volgeboekt waren. Wat lawaai van A361 voor de plekken dicht bij de weg. Grote winkels in Chipping Norton, een oude marktplaats. Rustige wegen om te fietsen in de buurt van de camping.

 

Tochten

We maakten de volgende fiets- en wandeltochten

Penzance - Lands End - Penzance

50 km

Wat pittige hellingen om op het plateau en naar/uit rivieroversteken te komen, mooie uitzichten. Het begin van route 3, The Cornish Way

Ruthernbridge - Padstow - Ruthernbridge

54 km

Via een smalle soms steile weg naar Camel trail, trap af, west naar Wadebridge en Padstow en terug, meest oud spoortracé

Ruthernbridge - Blisland - Ruthernbridge

60 km

Opnieuw naar de Camel trail, nu oost naar Bodmin, verder via een van de oudste spoortracés in Engeland (1834) naar Bodmin Moor.

Tintagel - Boscastle - Tintagel

16 km

Wandeling over het kustpad tussen deze plaatsen

Little Torrington - Meeth - Little Torrington

35 km

Het zuidelijke deel van de Tarka Trail in Devon, een spoorwegtracé.

Little Torrington - Braunton - Little Torrington

80 km

Het noordelijke deel van de Tarka Trail via Bideford en Barnstaple

Clovelly en kustpad

10 km

Wandeling door Clovelly en over het kustpad naar het westen

Fietsen op het Exmoor

45 km

Fietstocht over rustige wegen op Exmoor, route 3

Priddy - Glastonbury - Priddy

42 km

Vanaf de Mendip Hillls naar beneden naar oude plaatsen als Wells en Glastonbury en terug

Priddy - Chew Lake - Priddy

42 km

Vanaf de Mendip Hills naar het noorden rond Chew Lake en terug.

Cheddar - Clevedon - Cheddar

56 km

Fietsen over de Strawberry Line naar de badplaats Clevedon en terug.

Seend - Cherhill - Seend

70 km

Langs Kennet & Avon Canal richting Avebury

Seend - Radstock - Seend

68 km

Langs Kennet & Avon Canal richting Bath en stukje zuid op route 24, de Wiltshire Cycleway

Chipping Norton - Burford - Chipping Norton

50 km

Langs pittoreske dorpen in de Cotswolds

 

 

© Ton van der Laan en Sue Goldberg