/ home / fietsen / zuidwest engeland / clevedon

Cheddar - Clevedon - Cheddar - 56 km

Ten westen van waar we gekampeerd zijn lijkt volgens de OS-kaart een mooie fietsroute te zijn die bovendien grotendeels autovrij schijnt te zijn. We nemen de fietsen op de auto en rijden door de Cheddar Gorge, indrukwekkend maar ook een toeristisch spektakel naar Cheddar, de kaasstad. We moeten tanken en vragen de baas waar het begin van onze route is. Hij stuurt ons naar het Cheddar Reservoir. Na wat verder vragen komen we via een cricketveld op de route. Het gaat om de Strawberry Line een goederen- en personenspoorlijn uit 1893, o.a. voor het vervoer van de Cheddar strawberries.

We rijden bijna verkeersvrij over deze route 26 naar Yatton, waar deze aansluit bij de bestaande spoorlijn. We komen eerst door Axbridge, dat een mooi oud centrum heeft. Dan wordt het even zoeken zonder bordjes om de route weer op te pakken, maar dat lukt. De tunnel in de route is onverlicht maar als we erin rijden, schakelt een soort middenstreep verlichting in. Wel een gek gevoel, in het pikkedonker fietsen met minuscule witte lichtjes midden op het pad. Winscombe heeft een prachtig gerestaureerd perron. In Yatton lunchen we op het perron van het echte station en vervolgen op een rustige weg richting Clevedon.

Deze badplaats heeft een Victoriaanse pier. Voor we die te zien krijgen klapt eerst nog de ketting van een van onze fietsen van het kleinste voortandwiel af en komt volkomen klem te zitten. Na een half uurtje wrikken komt hij ten koste van vier pikzwarte handen los. Een straatbewoner haalt een doekje voor ons om ons weer een beetje toonbaar te maken.

Vanaf de pier rijden we de route terug. De lucht begint op deze warme dag te betrekken en dichtbij onze tunnel, waar we even later een spookrijder tegenkomen, barst een flinke bui los. Na Axbridge wordt het weer droog en zien we waar de route werkelijk begint. Het was goed fietsen deze zondag. Niet veel verkeer en mooie paden.

 

Het oude centrum van Axbridge

 

Een boerenschuur onderweg

 

De Victoriaanse pier van Clevedon

 

De Victoriaanse pier van Clevedon

 

Het perron van Winscombe

 

Cricket in Cheddar

 

Dag 10

 

 

© Ton van der Laan en Sue Goldberg