/ home / fietsen / zuidwest engeland / cherhill

Seend - Cherhill - Seend - 70 km

We zijn verkast naar het gebied ten oosten van Bristol / Bath aan het Kennet & Avon Canal, dat Londen met Bristol verbindt en tegenwoordig een toeristische functie heeft. Een enorme hoeveelheid canal boats of house boats biedt onderdak aan toeristen en vaste bewoners, die met 6 km. per uur met de boot door deze streek trekken. Langs het kanaal loopt een pad, dat onderdeel vormt van National Cycle Route 4. Onze camping ligt 100 meter van het kanaal tussen het dorpje Seend en het wat grotere Devizes.

 


De 29 Caen Hill Canal Locks (sluizen)

 

 


De 29 Caen Hill Canal Locks (sluizen) - twee boten passen precies naast elkaar.

 

Een grijs beginnende maar later mooi wordende dag benutten we om de route in oostelijke richting te volgen en zijsprong te maken over route 20 en via Calne en Melksham weer bij het kanaal uit te komen. Na een kwartier fietsen gaat het kanaal over een lengte van meer dan een kilometer omhoog. In totaal zijn er 29 sluizen, de Caen Hill Canal Locks, om deze hoogte te overbruggen. Dat lijkt een dag werk om zo'n boot omhoog of omlaag te krijgen. Het record, hoorden we, staat op twee uur en een kwartier. De kunst is om een aantal sluizen tegelijk te bedienen om zo tijd te winnen.

In Coate komen we op de Wiltshire Cycleway, route 20. Het wordt pittig klimmen om over de Roundway Hill, een strijdplek in de 17de eeuw, te komen. Ten oosten van Calne steken we de A4 over en komen op de noordelijke tak van route 4 uit, die we naar het oosten willen volgen tot Avebury, dat net als Stonehenge een stenen cirkel heeft. De route voorbij Cherhill is echter meer geschikte voor een mountainbike, zodat we hiervan af zien.

 


Het monument in de heuvels bij Cherhill, vlak bij Cherhill White Horse

 

De terugreis gaat via Calne en Chippenham meest autovrij over weer een oude spoorlijn naar Lacock, een prachtig oud dorp, dat we bewaren voor een andere keer. Via rustige wegen komen we bij het kanaal uit en rijden de laatste zes km. oostwaarts naar de camping.

 


Weer over een oude spoorlijn tussen Calne en Chippenham

 


De laatste zes kilometer tussen Melksham en Seend is heel relaxed rijden.

 

Dag 11

 

 

© Ton van der Laan en Sue Goldberg