/ home / fietsen / bordeaux breskens / week 1

Fietstrip 2015 - Bordeaux-Breskens - 3 juni t/m 11 juni

Woensdag 3 juni - Vroeg op en vervolgens fietsen naar Rotterdam CS. We zochten tevergeefs naar het fietscompartiment op de internationale trein naar Brussel. Een andere fietser stapte helemaal achterin in, dus dat deden we ook. Was niet de bedoeling maar wat moet je anders. In Antwerpen bleek de dienstregeling van de trein naar Lille veranderd. Met nog twee andere fietsers vulden we de fietscompartiment volledig. Ook zij bleken naar Bordeaux te gaan voor een lange tocht. In Lille hadden we tijd voor een warme lunch en daarna was het wachten op de TGV naar Bordeau die om kwart voor drie vertrok. Precies zes uur later arriveerden we op Gare St. Jean en bepakten onze fietsen weer voor de korte wandeling naar ons Airbnb adres. Dit was een succes. Warm welkom door de vriendin van onze huisbaas, die zelf afwezig was, alles werd aangewezen en de vriendin vertrok weer. Prima stille kamer en de volgende ochtend half acht was ze terug om de sleutel weer in ontvangst te nemen en wij konden aan onze tocht beginnen.

 

Donderdag 4 juni - De dag begon al warm dus probeerden we vlot op gang te komen. We haalden brood bij de bakker aan de noordkant van de Garonne en konden goed opschieten op het fietspad tot Créon. met 1% ging de weg omhoog. Vals plat dus. In Créon dronken we koffie en deden onze inkopen bij de Carrefour, net als vorig jaar. De temperatuur liep snel op tot boven 30 graden. We vonden gelukkig een schaduwrijke plek voor lunch. Daarna was het een stukje rijden, wat water op het hoofd en weer verder. Vrij vroeg waren we in Cadillac waar we bij een wijnhuis een b&b hadden. We waren wat vroeg, gingen bij 35 graden in de schaduw zitten en trokken later aan de bel om de aandacht te trekken. Nou, die kregen we. Er werd door de minstens 80-jarige eigenaresse goed voor ons gezorgd. Douchen, in de tuin wat lezen, in het stadje wat eten en vroeg naar bed. Dat was nog een uitdaging. Kwart over zes de volgende ochtend had mevrouw het ontbijt voor ons klaar. Na een leuk gesprek zetten we alles op de fiets en gingen nog in de koelte van de ochtend weer op pad, de Jacobsroute naar het zuiden.

 

Vrijdag 5 juni - Gelukkig bleef het deze dag een poosje bewolkt en was het in de ochtend aangenaam fietsen. We gingen de brug over de Garonne over. Het was redelijke druk met spitsverkeer en de vele schoolbussen in die Frankrijk dan op pad zijn. We hadden wat klimwerk, kwamen enkele andere lange afstand fietsers tegen en zochten gelukkig rustiger terrein op. Wijngaarden maakten plaats voor productiebossen. In Hostens was in ieder geval een Vival voor wat boodschappen maar een café vonden we niet. Dat kwam pas nadat we, ruim halverwege, de piste cyclable te pakken hadden. Bij een bakkerij hadden ze ook koffie en konden we net in de schaduw zitten, nadat de zon het van de wolken had gewonnen. We hadden lunch in de bossen. We mikten in Salles op een camping maar die zag er troosteloos en droog uit. Verder dan maar naar Mios waar er ook een moest zijn. Die was beter een Franse wielrenner leidde ons er naar toe. We vonden een mooi plekje in de schaduw en vanaf half drie konden we daar relaxen en de tent opzetten voor de eerste kampeernacht. We lagen vroeg in bed en kort daarna verstomde het geluid van de buiten spelende kinderen.

 

Zaterdag 6 juni - We zijn duidelijk in een toeristische streek vlak bij de kust (de Baai van Arcachon) terechtgekomen. We bleven de piste cyclable volgen. Wel hinderlijk was dat deze veel weggetjes en straten kruiste waar je constant voorrang moest geven. In Audenge vonden we een bakker, dus gelijk voor het weekend inkopen doen. Het plaatsje heeft een pittoreske haven die we graag wilden zien. Hier stonden schilderachtige blauwwite huisjes omzoomd door de plezierboten in de haven. Ares had een nep tropisch café en cadeauwinkel waar we even uitrusten en naar de naastgelegen Casino winkel gingen voor de wat grotere boodschappen. Ons fietspad dook hierna het bos in - erg mooi rijden - en vervolgens kwamen we in de duinen terecht en werd het pad meer glooiend. We vonden een plek voor lunch bij een van de huisjesparken. In Lacanau wilden we kamperen maar het viel niet mee een geschikte camping te vinden.

Na nog wat boodschappen en het kopen van een nieuwe bidon voor Ton (had de oude ergens laten staan) landden we uiteindelijke op een 5 sterren pretgeval waar we polsbandjes kregen en in ieder geval een redelijk rustige plek vonden maar verre van ideaal. Dit was niet ons kampeergevoel maar we hadden het door de warmte ook wel een beetje gehad.

 

Zondag 7 juni - Sue's verjaardag. Om kwart over zeven waren we op weer zo'n mooie dag op pad. Mooi maar met noordoosten wind die ons al enkele dagen parten speelt. Na een paar km. kwamen we op een smal betonpad waar tegenliggers uit den boze waren. Die hadden we gelukkig niet.In Hourtin-Plage gokten op koffie en vonden een leuk restaurant waar we lekker op het terras onze zitbeentjes rust konden geven. We moesten flink doorpeddelen om voor de lunch in Montavilet aan te komen waar we hoopten onze eerste lunch van deze trip te scoren. Restaurants genoeg en we vonden er een die er aantrekkelijk uitzag en waar we de fietsen ook goed kwijt konden. Lekker eten op deze verjaardag. Wat vol en na een half flesje Entre deux Mers moesten we verder. In het dorp vonden we nog een winkeltje dus gelijk nog maar wat fris spul kopen voor de avond. In warmte en met tegenwind stampten we verder door dit bos/duin gebied op zoek naar onze camping die of duur was of niet te vinden. We maakten een praatje met een Engelse fietser die in deze omgeving gewoond had. Verder dan maar naar Soulac-sur-Mer. Daar hadden we beet en vonden een prima plek in de schaduw, vlak bij het strand. Tent opzetten, douchen, wasje doen, verslag schrijven en uitrusten.

Maandag 8 juni - Half zes op want we willen de veerboot naar Royan niet missen. Het is heel rustig fietsen, deels langs een oude spoorlijn. Aan de ene kant zullen we onze fietspaden missen maar de rustige weggetjes door het Franse platteland lonken. Voor 5 euro p.p. worden we overgezet. Op de boot hebben we lekkere koffie en croissants. Na aankomst is het even zoeken hoe we deze grote plaats uitkomen. De gps helpt daarbij en we komen op ons geliefde terrein terecht. We komen Mariët tegen een Nederlandse jongedame die haar man en kinderen thuisgelaten heeft voor een stuk van haar toch naar Santiago de la Compostela. We maken een praatje. Zij is het micro SD kaartje verloren uit haar gps waar de kaart op staat. Nu moet ze het doen met alleen maar de track, een streep op het scherm. Gelukkig zit ze net als wij op de goeie weg. We zijn weer terug in de wijngaarden en de kerken in de oude dorpjes zijn weer terug. In Saintes wijzen enkele vrouwen ons de weg naar een supermarktje en beladen met lekker eten vinden de weg naar de camping met grote grasvelden en veel bomen. We kunnen er ook een biertje en een wijntje krijgen. We vinden het allemaal heel geslaagd.

 

Dinsdag 9 juni - Een korte reisdag van 30km. vandaag dus konden we het wat rustiger aan doen. Het weer is nog steeds stralend zonnig maar de wind blijft ons parten spelen. Taillebourg is een leuk plaatsje waar we een praatje maken met een van de bewoners. Er is een bakker maar koffie lijkt hier niet te vinden. Het routeboekje is wat dat betreft snel achterhaald door de teruggang in het aantal winkels op het platteland. Toch was er een verrassing: een épicerie bar tabac die niet in ons boekje stond, namelijk in Mazerey. Bingo. Na de koffie en wat hellingen in het nu glooiend landschap kwamen we op onze bestemming St. Jean 'd Angely met een prachtig abdij / kerk complex waar we de tijd voor nemen voor we naar de mooie camping gaan. Er beginnen wolken te komen en weersverandering zit in de lucht. Op de camping vinden we een prima plek niet ver van sanitair en receptie waar een serre is om wat te lezen en onze ipod op te laden. De wind loeide nog aardig door de bomen toen we naar bed gingen.

 

Woensdag 10 juni - Als we om half zes opstaan is de lucht egaal grijs, het waait maar het is nog droog. Als we vertrekken hebben we eerst nog wat last van spitsverkeer maar na 7 km. wordt het rustiger als we een landweggetje inslaan. We rijden langs golvende tarwevelden en het begint te regenen. We vinden gelukkig een bushokje om de regenkleding aan te doen en we hebben nu ook regenbescherming voor de schoenen, een nuttige aanvulling van onze uitrusting. In Aulnay vinden we een bakker en die verwijst ons door naar een café waar we druipend arriveren. De café crême grand is subliem en doet ons de regen vergeten. Maar het blijft nat. We hopen op een warme lunch in Lussenay, maar daar is niets, behalve een afdakje bij de mairie. Daar lunchen we dan maar. We rijden door een prachtig stukje oud Frankrijk voor we rond 14 uur in Melle aankomen. Eerst nog maar wat warms en dan op zoek naar een winkel. Die vinden we in het centrum niet. We rijden door naar het campinkje dat wat verderop ligt en gaan onze eerste noodmaaltijd gebruiken. Van andere (Nederlandse) campinggasten krijgen we een stroopwafel aangeboden. Het is gelukkig droog geworden en we staan prima aan de noordwestrand van Melle.

 

Donderdag 11 juni - Onze campingburen hadden ons een mooie dag voorgespiegeld met kans op onweer in de avond dus waren we om 7.10 uur al op pad. Het was inderdaad mooi weer. Ton wist een korte verbinding tussen onze camping en de hoofdroute maar we moesten natuurlijk vanuit het rivierdal waar we stonden omhoog. Dat lukte met onze nog koude spieren. Via wat klimmen en dalen kwamen we in Lezay waar een bakker moest zijn. Die was dicht. Een Engels sprekend iemand uit het dorp wees ons op een andere bakker maar die was ook dicht. Gelukkig was er nog een derde en die was open voor onze pains complets en chaussons aux pommes. Op deze lange fietsdag koersten we nu af op Poitiers. Onderweg zagen we het tracée voor de vernieuwde TGV lijn van Parijs naar Bordeaux. Via St. Benoit kwamen we in het drukke Poitiers waar we een steile helling naar beneden moesten nemen zeker nadat we fout waren gereden. Zo kwamen we bij de Clain uit, de rivier die door Poitiers loopt en parallel daaraan hadden we een rustige route. We kwamen op bekend terrein want vanaf Poitiers volgden we een stukje de Jacobsroute die we in 2011 reden. Zo kwamen we half in de middag in Chasseneuil aan. We wisten de camping uit 2011 nog blind te vinden, installeerden ons en deden boodschappen. Het was drukkend warm geworden en dat onweer zou best kunnen komen. Ton had voor de volgende nacht de b&b in Sammerçolles gebeld, waar we gelukkig terecht konden. Douchen, wasje, inschrijven, eten en vroeg naar bed. En toen begon het spektakel!

 

Week 2

 

© TS2016