/ home / fietsen / groene valleien route / week 1

Groene Valleien route 2009 - 8 t/m 15 augustus

Het is prachtig fietsweer als we deze zaterdag rond de middag in Breskens met nog vele andere fietsers en wielrenners van de boot stappen. We pikken de kustroute LF1 op en fietsen prachtig hoog door de duinen langs de kust. Als we die verlaten komen we een winkel tegen en kopen gelijk wat noodzakelijke dingen. Je weet nooit of je die dag nog een andere winkel tegen komt. Richting Sluis heeft Sue de eerste lekke band. Een gescheurd ventiel dat niet meer tegen 5 atm. druk kon. Foutje! Rijd nooit op te oude binnenbanden. Andere binnenband erom en verder.

Van Sluis is het mooi rijden naar Brugge. Dat wisten we nog van de Vlaanderen route in 2000. Brugge gaan we helaas niet in maar we buigen rechtsaf naar een van de kanalen. De camping bij Jabbeke is heel druk en van alle gemakken en ongemakken voorzien, maar we vinden een plek op het tentveld en avond eindigt rustig.

 

De volgende dag gaat de route naar Diksmuide, in het begin over de fietspaden langs de kanalen. Dat is lekker fietsen. In Nieuwpoort vinden we een terras voor koffie en zien net voor half een kans nog wat boodschappen te doen, voor de winkels daar op zondag sluiten. Het spoorlijntrace naar Diksmuide kennen we nog. Dat is makkelijk rijden. Zo komen we rond twee uur op de camping aan, waar we nog een Amerikaans-Belgisch stel ontmoeten en diverse fietskampeerders arriveren.

Op maandag duiken we Frankrijk binnen en verlaten we het vlakke Vlaamse land.Watten is onze bestemming.Hier wijst de 82-jarige campingbaas ons een plek op het kleine tentveldje, waar nog een andere fietskampeerder neerstrijkt. We hebben een paar plastic stoelen, een duidelijke plus. Het blijft droog maar koelt wel af.

Op dinsdag hopen we op de officiële route te komen en rekenen op een lange dag, maar dat valt mee. We hadden ons wat verrekend. Wel zijn er pittige hellinkjes maar de natuur maakt veel goed. Bij Le Wast komen we op de route. Na nog wat meer klimwerk komen we bij Bezinghem, waar een camping is. Het is er druk in het hoogseizoen. We krijgen een plekje vlak bij het sanitair. Rond half tien wordt het ook daar rustig.

Op 12 augustus koersen we ZZO naar Liencourt. Onderweg veel Villages Fleuris en lekker fietsweer. We komen een vrouw tegen die Nederlands tegen ons spreekt. Het echtpaar had hier een tweede huis.In Frevent vinden we een Carrefour. We moeten even wachten tot die om 14.30 uur open gaat. Op een mooie rustige kampeerplaats sluiten we de dag af.

Een dreigende lucht hangt boven ons als we vertrekken voor de etappe via Arras naar Arleux.We houden het niet helemaal droog deze dag. We willen het centrum van Arras zien en drinken daar de beste koffie van de trip. De regen was niet gunstig voor de jaagpaden die we hierna rijden. De fietsen krijgen een stevig modderbad.Het is even zoeken bij Arleux maar met wat aanwijzingen komen we bij de supermarkt en daarna bij de camping.Hier heeft men weer stoeltjes voor ons.

De 14de gaan we naar Grand-Fayt, dat een eenvoudige camping moet hebben. Onderweg doen we Iwuy aan dat een Nashville Café blijkt te hebben. Hier drinken we koffie en maken een praatje met de serveerster die haar fotoboek over de VS laat zien. We slaan onze noodzakelijke Pains-au-Chocolat en ander brood in, steken de Schelde over, en klimmen naar onze camping, waar we bij mooi weer een plek vinden. We slaan een fles rosé in worden dus zelf ook een beetje rosé. 's Avonds vermaken we ons met een familie van Franse brandweerlieden die we onze plannen uitleggen en die ons voor gek verklaren.

Maria Hemelvaart is het op 15 augustus, een feestdag dus. Goed opletten tijdig boodschappen te doen. Dat lukt gelukkig. We gaan nu duidelijk hoger terrein opzoeken. Na een laatste felle klim komen we op de camping in Signy-le-Petit. Die is druk met zwembad maar we krijgen op deze warme dag een plekje in de schaduw. Rumoerige campinggasten houden ons lang wakker. Dat is dan weer jammer.

 

Week 2

 

© TS 2012