/ home / fietsen / midi jacobs / week 1

Fietstrip 2011 - naar het Canal du Midi - 27 mei t/m 1 juni

Om een uur 's middags staan we met twee andere fietsers bij Amsterdam Amstel te wachten. Nog steeds geen fietsbus. Moeten we bellen? Om tien over een komt alsnog de bus. We zijn al bezig om de sturen dwars te zetten maar dat hoeft niet horen we van de chauffeur. Er zijn maar 14 fietsen aan boord. Ruimte genoeg in de aanhanger. Na in Utrecht en Eindhoven de anderen opgepikt te hebben gaat het richting Luxemburg en uiteindelijk de Provence. We hadden geluk. Het aantal deelnemer is maar 14 terwijl 20 het minimum is, maar het is de eerste rit van het seizoen en die wilde men niet afgelasten. In de Ardennen en Luxemburg stoppen we om iets te eten en te drinken (en goedkoop te tanken). Daarna proberen te slapen op het lange stuk door Frankrijk.

 

Om kwart over vijf draaien we de 28ste mei de tolweg af en tien minuten later stoppen we in Suze-la-Rousse om de eerste zes fieters af te zetten, een beetje als het lossen van duiven. Kijken of ze de weg naar huis kunnen vinden. Wat onwennig laden we alles op en in het vroege ochtenlicht gaat het naar Pont St. Esprit aan de Rhone. Gelijk al een aardige klim. Aangekomen doen we boodschappen, drinken we koffie en kijken op de zaterdagochtendmarkt. Het is lekker warm, niet te heet als we verder gaan. Wijngaarden, oude dorpjes, oude bruggen en wasplaatsen komen voorbij en redelijk vroeg in de middag vinden we na wat zoeken onze eerste camping die wat verder buiten het dorp ligt dan we dachten. Er is Nederlands beheer, er is een zwembad, een restaurant, etc. maar het is er nog redelijk rustig zo vroeg in het seizoen. 's Avonds nemen we een roseetje op de goede afloop en gaan vroeg naar bed.

Om acht uur vertrekken we deze zondag van La Roque-s-Sèze naar Uzès, een korte etappe. De camping is nog zeer stil. Het is opnieuw prachtig weer. Mooi is de burcht Sabran, het hoogste punt van de dag. Even later vinden we koffie, een bakker en een Vival voor de boodschappen. Alles gelijk geregeld. Pougnadoresse en La Poterie zijn leuke dorpjes om wat rond te kijken voor we in Uzès arriveren. De campings zijn nogal droog hier, weinig gras, maar we vinden een aardig plekje. We eten vroeg en lopen 's avonds het oude Uzès binnen dat nog een hertogelijk paleis herbergt, een soort vesting met torens. Door allerlei oude straatjes bereiken we een plein omringd door bogen met veel mooie bomen. Tijd voor een drankje. Weer een mooie dag.

Maandag moeten we 81 km. fietsen naar St. Martin de Londres, gelukkig met niet te veel klimwerk. De dag begint mooi, we zijn voor zevenen al op pad en de uitzichten zijn prima. In een dorpje waar een café zou moeten zijn vinden we alleen een stil winkeltje waar de eigenaresse buiten zit op een laptop te werken. We vragen waar we koffie kunnen krijgen. Ik maak wel even een kopje voor jullie antwoordt ze en maakt haar tafeltje voor ons beschikbaar, een leuke verrassing. Een Route Barrée zit ons even later in de weg. We negeren het bord en zullen wel zien. Het blijk een stukje wegdek/brug te zijn dat weggespoeld is door hoog water. Wel ligt er een plank overheen. Met wat manoeuvreren komen we aan de overkant. Het wolkendek neemt wat toe, de omgeving wordt wat bergachtiger als we St. Martin de Londres naderen. We komen eerst de camping tegen waar we ons installeren en daarna rijden we naar het dorp voor boodschappen. Een stevige regenbui maakt dat we moeten schuilen. Later is het weer droog.

Dinsdag 31 mei gaan we naar Fontès en we hebben 600 klimmeters te gaan, die vrij snel beginnen. We daan door spectaculair landschap naar de Gorges de l'Herault. Om half elf komen we aan in St. Guilhem-le-Désert, een Village Fleuri en ook een Plus Beaux Village. We wandelen met onze fietsen omhoog het dorp in tot aan de abdij en vinden een mooie plek voor koffie waar we in gesprek raken met andere Nederlandse fietsers. We vinden wat later een Lidl, waar het altijd moeilijk is om kleine porties van dingen te komen. Half in de middag rijden we Adissan binnen, waar een camping is. Helaas is deze nog dicht. Niet alle papieren zijn in orde. Je moet naar Fontès, zeggen ze. Deze camping zou dicht zijn volgens het boek maar is open en nog zeer dun bevolkt. De hond is nadrukkelijk aanwezig. Hij zou een bril moeten hebben, zodat hij de gasten van anderen kan onderscheiden, zegt de eigenaar. We vinden een mooi plekje. De zon komt er weer bij. Eind van een mooie dag.

Woensdag 1 juni gaan we naar Colombiers. Dat ligt aan het Canal du Midi. We zijn heel benieuwd. Het is erg winderig. Dat was het 's nachts ook al. Het is nog redelijk helder maar wel hard werken op de fiets. Onderweg vinden we een bakker maar nog geen koffieplek. Om half elf hebben we pas 24 km. gereden. Het schiet niet erg op.In Corneilhan vinden we na 34 km. een koffieplek met uitzicht op een scherm met het weerbericht. Wolken, een bui en 16 graden. Niet wat we in gedachten hadden. Na de boodschappen komen we half twee op de camping aan. Het is nat en modderig. We vinden een plek en hebben een picknicktafel. Dat is altijd een dikke plus. We hebben lekkere dingen voor lunch en later diner. Het is zo koud dat we lang ondergoed aan gaan doen, maar we hebben het eerste deel van onze toch erop zitten.

 

Canal du Midi & Garonne

 

© TS 2012