/ home / wandelen / veluwezoom

Veluwezoom, 17 juli 2008 - 22 km.

In de kwartaalblad van Natuurmonumenten stond een verwijzing naar de gps-routes die in samenwerking met Op Pad worden gepubliceerd. Ze zijn te vinden op de website van Op Pad onder de verwijziging Natuurmonumenten . Als laatste route voor onze rugzakwandeling in augustus wandelden we de Veluwezoomroute Dit nationale park biedt wat hellingen, mooie en soms donkere bossen, heidevelden en wat zandverstuivingen. Er zijn talloze wandelpaden, een interessant bezoekerscentrum en een goede brasserie. Treinstation Rheden is minder dan een kilometer van het bezoekerscentrum (noordelijk perron tot ong. eind aflopen en daarna rechtsaf, hoofdweg oversteken, recht op bezoekerscentrum aan).

Het is een grijze dag als we om 10 uur op station Rheden aankomen. De gps stuurt ons langs de verkeerde kant van het spoor.zien we al snel. Blijkt via het perron aan de andere kant te kunnen maar dat zien we pas op de terugreis. We vinden snel het bezoekerscentrum en pakken daar een bak koffie in de brasserie. De ober is jarig en een toevallig aanwezig gezelschap zingt hem toe.

 

Hierna pakken we deze prachtige route met de klok mee op. De nauwkeurigheid van onze gps of van de daarop geprojecteerde track is ong. 50 meter. Dan kom je wel eens aan de verkeerde kant van het prikkeldraad uit, zoals je later constateert. Met wat beleid is dat wel op te lossen. We zien wilde zwijnen en hun biggetjes, horen een hert maar zien het nauwelijks en via Herikhuizen gaan we op het Rozendaalse Veld af. Daar staat op een knooppunt van paden een brandtoren. We zijn daar vlak bij het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter De heide begint voorzichtig in bloei te komen.

Hierna draaien we terug het bos in richting Rheden. Na ruim een km. gaat het echter weer naar het noordoosten richting Onzalige Bossen. Hier wordt het terrein wat heuvelachtiger en wordt het door het zware bladerdek en het sombere weer een stuk donkerder. De gps heeft moeite contact te houden met de satellieten. Het is er echter wel heel mooi en ontzettend stil. We komen deze doordeweeksedag maar weinig mensen tegen. We draaien weer richting ons startpunt en dalen af naar de heide van het Herikhuizerveld en het bezoekerscentrum, waar we ons koffie en thee voor de tweede keer laten smaken. Als we vertrekken richting station begint het zachtjes te regenen, iets wat we de hele dag al verwachtten, maar wat ons de laatste km. nauwelijks deert. Een aanrader, deze route.

 

GPS track van deze wandeling

 

© TS 2012