Bligny-les-Beaune, juni 2017

Door omstandigheden ging de lange fietstrip voor dit jaar niet door en zochten we in juni een korter alternatief. Dat vonden weer in Bligny-les-Beaune. Vorig jaar was die standplaats ons prima bevallen en volgens ons waren er nog wel meer routes te bedenken. De dag dat we aankwamen liep de temperatuur al op tot bijna 30 graden en tijdens ons verblijf werd de 30 graden regelmatig gepasseerd. Warmpjes! Gelukkig had het appartement 60cm dikke muren. Dat hield de zaak koel.

Zondag 11 juni - naar het oosten - 52 km en 169 hoogtemeters

Dit werd een ingekorte versie van de rit die we vorig jaar op de donderdag hier reden. We lieten het stukje door Meurseault vervallen. We kwam langs een marktje in Corberon waar ze een soort honingwafels verkochten. Die konden we niet weerstaan. Het werd echt heet. We reden door het Forêt Domianale de Borne. In de schaduw aten we onze lunch. Via Ruffey-les-Beaune en Ste-Marie-la-Blanche draaiden we weer naar het westen en op Bligny aan. Om kwart over twee waren we terug, de koelte van het huis in. Zelfs om negen uur 's avonds was het buiten nog niet te harden.

Maandag 12 juni - Santenay en verder - 60,5 km en 369 hoogtemeters

Er zijn wat woken, er is wat wind maar veel afgekoeld is het niet. We starten om 8 uur en rijden de bekende route naar Pommard om op het fietsnetwerk te komen. Klaprozen aan de randen van de wijngaarden en natuurlijk weer mooie uitzichten op de hellingen. De camera komt er bij. In Meursault kopen we wat lekkers bij de patisserie voor nu en straks. Onder een afdakje zijn zwaluwen bezig hun kroost te voeren. Drukte genoeg in de wijngaarden. Nu heeft Santenay wel koffie voor ons. We rijden verder naar het Canal de Centre waarlangs een jaagpad is dat we even volgen en waarlangs we lunchen. Op de terugreis slaan we in Meursault af en rijden via Tailly, Merceuil en Cissy op huis aan. Gelukkig koelt het later af en kunnen we heerlijk buiten zitten.

Dinsdag 13 juni - de Ouche - 60 km en 169 hoogtemeters

Na ontbijt buiten zetten we de fietsen achterop de auto en rijden naar Pont d'Ouche. We vinden daar een prima parkeerplaats. Een van de fietsen valt en een van de wielen wil niet meer draaien. Gelukkig snel opgelost. We rijden net als vorige keren naar Ste-Marie-sur-Ouche en vandaar verder langs het Cnal de Bourgogne richting Dijon. Rond 11.30 uur vinden we een restaurant in Fleury-sur-Ouche. We rijden nog wat verder en zorgen dat we 12 uur terug zijn voor een mooie drieganger van 13,90 euro. Rond half twee zijn we op de terugreis en houden het kanaalpad aan. De bomen en het water houden het iets koeler dan het zwarte asfalt. Er is wat scheepvaart dus de sluizen moeten bediend worden. De Ouche, hier en daar een smal stroompje komt voorbij Dijon in de Saône uit. Een mooie rit, dit keer wat verder richting Dijon.

Woensdag 14 juni - naar Argilly - 57,5 km en 196 hoogtemeters

De warmte laat ons nog niet in de steek. Dus vroeg starten na weer een ontbijt buiten. We mikken nu op het noordoosten en maken weer gebruik van het Fôret Dominale. Vie een stukje Roman Road gaan we richting Argilly, heuvel op en heuvel af. Mooie uitzichten over de bijna rijpe tarwevelden. In Argilly zoeken we een café maar helaas, er is niets van dien aard wel een kasteeltje en een mooi kerkje. Terug dan maar in de hitte met dreigende onweerswolken. Morgen nog eerder op pad!

Donderdag 15 juni - weer naar Santenay - 40,8 km en 312 hoogtemeters

Het onweer van gisteravond heeft niet veel geholpen. Na het ontbijt met croissants aux amandes starten we om half negen voor een rit door de wijngaarden naar Santenay. In Meursault kijken we naar de menu's van de restaurants (Le Relais is vorig jaar dichtgegaan) maar raken niet geïnspireerd. Dat doet de koffie in Santenay wel. Die jongens weten wat een grand-crême is. Op de terugreis komen we langs een bos, waar we een klein stukje ingaan om in de schaduw te kunnne lunchen. We kennen het gebied nu vrij goed en kiezen in Meursault een lage route die ons naar de D33 brengt en zo over het spoor en de snelweg en kort daarna is de afslag naar Bligny. 's Avonds willen we eten in Montagny-les-Beaune maar het restaurant is complet. We maken een reservering voor morgen.

Vrijdag 16 juni - rondom Beaune - 61,3 km en 360 hoogtemeters

De rit rond Beaune hadden we nog niet ondernomen dus dat werd tijd. Naar Pommard en daar rechtsaf naar Beaune. Links om de stad heen en nu niet over de drukke weg naar Savigny maar via een landbouwweggetje dat de gps liet zien. Geweldig. We kwamen keurig op de D2 uit en omdat het nog vroeg was bleek de 10km klim naar Bouilland wel te doen. In het café waren we net als vorig jaar de enige klanten en de koffie kwam weer uit een heel klein espressomachientje. Terug in Savigny genoten we van onze Chaussons aux pommes en via Aloxe Corton, Varennes en Ruffey completeerden we de routen. Het restaurant Le Berger du Temps had een mooi buitengedeelte maar had zo zijn plussen en minnen. Het internet bevestigde dit later. Weer een mooi warm weekje hier maar het is tijd voor een andere bestemming.

 

 

© TS 2012