/ home / fietsen / zuiderzeeroute2

Zuiderzeeroute opnieuw, 23 t/m 26 augustus 2013, 325 km.

Ieder jaar vinden we wel een route voor een paar dagen fietsen in eigen land. Het werd hoog tijd en in de loop van augustus 2013 vonden we inspiratie om onze rit uit 1998 rond IJsselmeer in een verkorte versie over te doen. Als startpunt kozen we nu Breukelen (toen Laren). Nu nog mikken op een paar dagen lekker weer. Dat lukte wonderwel en op zaterdag 23 augustus gingen we op pad voor 325 km. Klik rechts in de foto voor vervolg van de fotoshow en onderin voor afspelen van de film (2,5 min.)

 

Zaterdag 23 augustus - Breukelen naar Hoorn, 86 km.

Even na half tien zetten we onze fietsen op de sprinter naar Amsterdam die na 35 minuten Breukelen aandoet. De route voor vandaag hebben we ontleend aan de routeplanner van de Fietsersbond. Lekker doorfietsen tussen beide plaatsen, maar langs de oostkant van Amsterdam. Dat leverde een leuke route op. We begonnen ons door het centrum van Breukelen te worstelen (smalle weg met veel tegenliggers) om de Vecht te bereiken. Hier is het heerlijk fietsen en bij Nigtevecht moesten we de rivier kruisen om het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen bereiken. We wachtten een half uurtje op een veerman die maar niet kwam en besloten dan maar 8 km. om te rijden.

Langs het Amsterdam-Rijn kanaal bereikten we de oostkant van Amsterdam. Mooi langs Diemen en de oude fortificaties over rustige fietspaden. Net voorbij Amsterdam linksaf een fietspad op langs de volkstuinen en zo vonden we de aansluiting naar Purmerend. Het veer bij Ilpendam was uit de vaart maar 4 km. verder voer het veer wel en zo reden we door Purmer en Beemster naar het noorden om via Beets en Schardam bij het IJsselmeer aan te komen. Daarna was het niet ver meer naar Hoorn. De zon scheen en de temperatuur was prima, ook om buiten te eten, wat we moesten doen want ons Vrienden op de Fietsadres was pas vanaf acht uur 's avond beschikbaar.

 

Zondag 24 augustus - Hoorn naar Lemmer, 60 km.

Rond negen uur weer op pad. Vanaf nu tot vlak voor het eind van onze trip zullen we de Zuiderzeeroute volgen, de LF23, 22 en 21 genoemd. Het was grijs met even een spatje neerslag. We maakten onderweg wat foto's en reden samen met aardag wat zondagochtendfietsers op de buitendijk. Bij Wijdenes verlieten we die voor een stukje binnenland. Opvallend hoeveel boerderijen er te koop stonden. Bij Oosterleek terug de dijk op maar eerst koffie op het gezellige terras van Herberg 't IJsselmeer.

Bij het station van Enkhuizen komt alles bij elkaar. Er tegenover ligt de VVV waar we kaarten voor de boot kochten, die daar net achter kwam te liggen. Exact 12.30 uur voeren we weg en begon de zon te schijnen voor een mooie overtocht. Het is een fijne manier om zo Friesland te naderen. Om twee uur waren we weer op de fiets op zoek naar de IJsselmeerdijk richting Lemmer. De noordoostelijke wind was wat opgestoken zodat we ruim 30 km. tegen wind moesten rijden.

Er zat voldoende afwisseling in het landschap en even voor vijven bereikten we Lemmer waar het vooral langs het strand een gigantische drukte was. Toen we ons daardoor geworsteld hadden bleek het in het centrum ook aardig druk. Ons adres was wat lastiger te vinden. Vragen dus. Prima kamer in een mooi oud pand met uitzicht op het kanaal door het centrum. Eetgelegenheden te over. We vonden de vistent waar we in 1998 aten en vonden het eten daar weer prima. Nog wat wandelen en op tijd naar bed. Een paar langere dagen kwamen eraan.

 

Maandag 25 augustus - Lemmer naar Elburg, 86 km.

Half acht aan het ontbijt en een uur later gelijk in de fout met de route omdat zo te zien twee bordjes van de paal gesloopt waren. Wat wegwerkzaamheden verlengden ons verblijf in Lemmer nog een beetje maar kort daarna vonden we de dijk tussen het vaste land en de Nooroostpolder die we een poosje zouden volgen. Nog steeds wind een beetje tegen maar wel volop zon en heerlijk fietsweer met max. zo'n 23, 24 graden. De rit door de Weerribben is altijd genieten, maar ook manoeuvreren over het smalle pad en de vele hoge bruggetjes. Koffie bij Kalenberg is dan een mooi pauzemoment. Onderaan een filmpje over het fietsen daar.

We gingen vervolgens richting Blokzijl, ook een stop waard, en via de Wieden naar Kampen. In vergelijking met 15 jaar geleden bleek de route op diverse punten wat gewijzigd. Ook in Kampen gingen we anders dan voorheen, nu na het passeren van de IJsselbrug onmiddellijk linksaf en om de stad heen in plaats van erdoor. Mogelijk heeft dit te maken met de aanleg van de Hanze spoorlijn, die je moet kruisen. Via Noordeinde kwamen we bij en soms op de dijk langs het Dronter meer en door de rugwind ruim voor de afgesproken tijd in Elburg aan.

Eerst naar het centrum, waar de terrassen goed vol zaten om nog wat te drinken en een eetmogelijkheid voor de avond te selecteren. Vervolgens naar het oosten naar ons slaapadres, waar we ook in 1998 logeerden (en ook nog enkele keren daarna). Als het goed is kom je terug.

 

Dinsdag 26 augustus - Elburg naar Breukelen, 93 km.

Half acht aan het ontbijt samen met andere fietsers, die de vorige dag 125 km. vanuit Drachten gereden hadden. Indrukwekkend, maar wel met ondersteuning, zeiden ze erbij. Iedere keer zien we meer elektrische fietsen om ons heen. Even half negen waren we op pad voor een ons zeer bekend stuk via Harderwijk naar Spakenburg. Eerst reden we vooral door de polder, Na Harderwijk reden we langs het IJsselmeer en de stranden Horst en Nulde en daarmee langs de A28.

Spakenburg is ook zo'n stadje om even pauze te houden met z'n uitgebreide binnenhavens. Vorig jaar reden we hiervandaan via knooppunten op Baarn, Lage Vuursche en Hollandsche Rading aan. Dit keer pakten we na Spakenburg de dijk weer op richting Eemdijk. Het was dinsdag dus het pontveer kon ons overzetten en we reden nu langs de Eem, ook heel mooi. Voor Eemnes moesten we met een zelfbedieningspontje verder. Hier verlieten we de Zuiderzeeroute en gingen verder op de LF9, de NAP-route en kruisten we de A1 net ten westen van Baarn.

Hierna gingen we het bos in, kwamen door Lage Vuursche waar het druk was op de begraafplaats wegens de belangstelling voor het graf van prins Friso en kwamen we bij Hollandsche Rading uit. Vorig jaar was dat het eindpunt, maar we ontdekten kort daarna dat er een directe verbinding is met Breukelen. Dus voegden we nog 15 km. aan onze trip toe en deze weg, hoewel geen onderdeel van fietsroutes is prachtig en rustig en bracht ons na een dag gunstige wind en een graad of 23 weer naar ons beginpunt.

 

 

 

© TS 2013