/ home / fietsen / zuiderzeeroute

Zuiderzeeroute en Friesland, 13 t/m 21 juni 1998, 700 km.

Juni 1998 reden we de Zuiderzeeroute en een stuk van de Elfstedenroute om ook wat meer van Friesland te zien. 34 jaar eerder had ik met drie klasgenoten op de middelbare school al eerder het IJsselmeer rondgereden. Een tocht van ong. 700 km. trok ons wel aan. De route is met de klok mee bewegwijzerd en we starten in Huizen (Noord-Holland) We maakten gebruik van overnachtingen bij Vrienden op de fiets adressen, behalve in Sloten, maar daar was een prima b&b voor ons beschikbaar.

Op een zaterdag reden we met de wind en de zon in de rug op Amsterdam aan, dat je zo oostelijk mogelijk passeert. De route gaat door Waterland naar Monnickendam, maar je kunt ook de buitendijk nemen en Marken meenemen. Hierna volg je de binnenkant van de IJsselmeerdijk met mooi uitzicht op de polders. Voor Hoorn kom je op de dijk te rijden en krijg je een mooi uitzicht op deze stad. In Hoorn kon je merken dat het WK-voetbal aan de gang was. We hadden een mooie zolderkamer in een heel oud huis in het centrum.

 

Onze zolderkamer op ons Vrienden op de fiets adres in het centrum van Hoorn

De zondag had minder mooi weer te bieden en de wind was verder aangewakkerd. Toch wisten we droog Enkhuizen te bereiken. We hadden besloten om de boot naar Stavoren te nemen om meer tijd te hebben om in Friesland zelf te besteden. Een redelijk aantal fietsers had ook dat idee want er kwamen er aardig wat te staan op het dek van de veerboot. Via Koudum, Rijs en Balk reden we naar onze bestemming van die avond, het prachtige plaatsje Sloten.

 

De rede van Enkhuizen

 

Op de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren. De fietsen staan op het dek.

Het was zacht maar onstabiel weer toen we op maandag weer op pad gingen. Via Joure gingen we naar het Sneekermeer, naar Jirnssum en Grouw en vandaar naar Oudega. Om de Alde Feanen heen en zo kwamen we uit in Garijp, ten zuidoosten van Leeuwarden. Hier waren we de allereerste gasten van een nieuw Vrienden op de fiets adres. Dat is altijd even wennen. Intussen kraakte een van de fietsen vervaarlijk. We gingen naar de fietsenmaker in Burgum om er naar te laten kijken. Diagnose: een kapot achterwiellager. We kregen tijdelijk een fiets mee en de volgende dag konden we onze fiets weer ophalen. Prima service.

 

Een kijkje op het centrum van Sloten

Het restaurant in Garijp was dicht, dus kwamen we in het café terecht voor het gebakken ei en balletje gehakt wat daar meestal wel te krijgen is. Via de stamgasten kom je wat meer te weten over je gastadres maar een deel van die informatie moet je met een korrel zout nemen.

Dinsdagochtend was de fiets inderdaad gerepareerd en gingen we verder richting Dokkum, uiteraard langs de Dokkumer Ee, zodoende een stuk van de Elfstedenroute fietsend. Dit is een prachtig stuk route over een oud jaagpad langs de Ee. In Dokkum een prima Vrienden adres, waar we twee nachten bleven.

Woensdag reden we oostelijk via het fietspad langs het Grootdiep naar Zoutkamp en vandaar noordwest naar Lauwersoog. Hier kwam de Waddenzee in beeld. Deze volgden we naar het westen naar plaatsen met onsterfelijke namen als Moddergat en Paessens, waar we het Fiskershûske bekeken en een idee kregen over de Waddenvisserij. Via Metslawier gingen we terug naar Dokkum.

 

Schapen scheren in Friesland

Donderdag zetten we weer koers naar de polders onder de Waddenzee en koersten we via Ternaard, Holwerd, Ferwerd, Stiens, Tzummarum en Sexbierum op Harlingen aan, waar we familie bezochten om te eindigen in Franeker, een prachtig Elfstedenstadje. Het was knap regenachtig, maar gelukkig viel dit na Harlingen mee.

 

Een van de bruggen over de Dokkumer Ee

 

Bartlehiem

Op een grijze rustige vrijdag zetten we koers naar Wommels en Bolsward om via Makkum de Zuiderzeeroute weer op te pakken die we in Stavoren verlaten hadden. Via zuidelijk Gaasterland bereikten we laat in de middag Lemmer, waar we in het nieuwe gedeelte ons Vrienden adres vonden. In Lemmer zelf is in de viswinkels altijd wel een lekkere visschotel te vinden.

Met prachtig weer zetten we zaterdag koers richting Elburg, een prachtig stuk en afwisselend stuk van de route . Je komt door de weerribben, door Blokzijl, Genemuiden en Kampen. Bij Noordeinde kom je op de dijk langs het Drontermeer en kom je een prachtige poppenetalage tegen. Dan is het nog een paar km. naar Elburg. Die dag speelt Nederland op het WK tegen Zuid-Korea en wint met 5-0. Samen met onze gastheer en -vrouw bekijken we dat op een klein tv-tje buiten. Het leven is zo slecht nog niet.

De warmte zet door op onze laatste dag. Het wordt afzien naarmate de dag vordert. Tot Harderwijk gaat het nog wel maar dan wordt het echt heet. Het uitzicht over Nuldermeer en Eemmeer is prachtig overigens. Het pontje over de Eem vaart niet op zondag. Omrijden dus en nog even doorbijten voor we in Laren onze auto terugvinden. Al met al was het een prachtige week fietsen waar we met plezier op terugkijken.

 

 

© TS 2012