Naar de Veluwe - 2017

Eind augustus 2017 wilden we fietsen in Schotland en het kon daarom geen kwaad om enkele weken daarvoor te oefenen voor dit wat meer heuvelachtige trapwerk. De Veluwe leek ons daarvoor zeer geschikt en we weten intussen een slimme manier om daar van huis uit te kunnen komen.

Dinsdag 1 augustus - Rotterdam naar Bunnik - 62 km

Vanaf de oostrand van Prins Alexander is het mooi fietsen langs de Hollandse IJssel en dat deden we eerst tot Moordrecht. Een piepklein pontje voor max. 2 auto's zette ons over naar de andere kant en zo reden we met gunstig weer en gunstige wind achter Gouda langs naar Haastrecht. Mooi rijden door de Krimpenerwaard. Na de koffie aldaar verder naar Vlist (prachtig) en hier linksaf de Lopikerwaard in. Dit bracht ons langs veel lintbebouwing naar IJsselstein en om Nieuwegein heen naar Jutphaas, waar je om een fort heen rijdt. We kwamen langs de eendjes (www.duckcity.nl) en lagen voor op het schema waardoor we wat rust namen bij een recreatieplas in de buurt van Lunetten. Bunnik was niet ver meer. Nog een ijsje om de tijd te doden en mooi op tijd kwamen bij ons Vriende op de fiets adres aan. De rit had eigenlijk wel wat langer kunnen zijn. Mooie zolderkamer. Prima.

Woensdag 2 augustus - Bunnik naar Oosterbeek - 72,5 km

Een heel vroege start zat er op dit adres niet in. We zaten om half negen aan een lekker ontbijt en waren kwart over negen op weg. Nu konden we de LF4 volgen. Die bracht ons langs het imponerende Slot Zeist en zo Zeist binnen. Werkzaamheden op weg naar het station. Dan sneuvelen de bordjes tijdelijk en is een gps handig. Nadat we de A12 gepasseerd waren werd het rustiger en landelijker. Er is heer veel veeteelt maar ook akkerland. In Leersum vonden we een officiële rustplek waar je zelf koffie kon zetten en wat lekkers pakken. De plek bleek ook een b&b en fiets/wandelcamping. Leuk dat dit soort plekken er zijn. De route ging richting Rijn. We kwamen op de eerste bospaden en moesten pittig klimen om vanaf het rivierniveau omhoog te komen. Na Wageningen en Renkum kwamen de volgende hellingen. We vonden een infocentrum met restaurant dat op het goede moment kwam en waar we even rustten omdat we weer aan de vroege kant waren. Nog wat pittige hellingen over smalle paden brachten ons ten slotte in Oosterbeek en bij ons gastadres. Hier bracht een heel hartelijke gastvrouw ons 's avonds per auto naar het restaurant van haar keuze waar we beter aten dan de avond ervoor.Prima weer vandaag maar morgen regen.

Donderdag 3 augustus - Oosterbeek naar Rheden - 25 km

Rond 8 uur gezamenlijk ontbijt met onze gastvrouw en bij vertrek had de lucht nog veel blauwe plekken en zag er relatief vriendelijk uit. Ons idee was de route dwars door Arnhem te mijden en links om de stad te rijden. Het was even zoeken naar een knooppunt en bijbehorend bord maar onze kaart hielp. De nummers daarop klopten nog redelijk en brachten ons naar Rozendaal waar we weer op de LF4 uitkwamen De zon scheen fel maar kort daarna moest helaas het regenpak aan. Bij Kasteel Rozendaal namen we de route door het park via een behoorlijk steil pad omhoog. De heide bloeide weer mooi toen we vlak bij de Posbank uitkwamen. Hier was een nieuw bezoekerscentrum en restaurant, waar we een pauze namen. Door het dubieuze weer besloten we op Rheden aan te rijden en daar de trein naar huis te pakken. Via Arnhem en Utrecht ging dat vlot. Mooi tripje maar de laatste dag had wat meer kilometers mogen hebben.

 

© TS 2019