/ home / fietsen / lf8-4-3

LF8-LF4-LF3, van Ommen naar Venlo, 250 km.

Bij het begin van herfst van 2007 hebben we onze fietsronde van Nederland kunnen afsluiten. We waren in mei in Holten geëindigd en bij Venlo zou de "cirkel" rond zijn. We begonnen in Ommen op zaterdag 22 september om twee dagen later in Venlo te eindigen na 250 km en ong. 700 meter omhoog en omlaag. Het stuk Ommen tot iets boven Holten hebben we dus twee maal gedaan maar dat is geen straf. Met een bijna windstille meest bewolkte dag, een zonnige dag met wat wind en een winderige dag met zon en regen hadden we gevarieerd weer.

Zaterdag 22 september Ommen - Barchem, 80km

Door werkzaamheden aan het spoor en een kapotte trein hadden we 5 treinen nodig om van Rotterdam in Ommen te komen. Het kostte gelukkig maar een half uur extra. Even voor half elf draaiden we in Ommen de bossen in moesten we naar het kleinste tandwiel voor om de Lemelerberg te bedwingen. Via Hellendoorn en Nijverdal zakten we af tot knooppunt 66 waar we een nieuw stuk van de route opgingen richting Rijssen. De heide stond nog volop in bloei, vooral op de Borkeldse heide. Koffie vonden we ongeveer halverweg in Herberg De Kemper.De route liep via zeer rustige wegen en paden. Er was weinig verkeer en nauwelijks wind. De stilte kwam je tegemoet. Na ruim 60 km. houdt de bewegwijzering van de LF8 op en krijg je de keus tussen LF4a of 4b. De laatste werd onze gids op weg naar Barchem, een klein plekje in de Achterhoek tussen Borculo en Vorden. Ons vrienden op de fiets adres daar krijgt een plekje in onze top-5!

 


Herfstkleuren in de bossen en ook de heide bloeit nog

 


Prachtig fietsen tussen Ommen en Rijssen

 


De maisoogst in volle gang

Zondag 23 september Barchem - Leuth, 80km


Fietsen in de bossen bij Vorden


Toen we zondagochtend uit het raam keken was het mistig maar het zag er veelbelovend uit. Na een zeer luxe ontbijt vertrokken we even na 9 uur richting Vorden. De zon scheen inmiddels volop. De route ging over oude boswegen naar het westen richting Bronkhorst. Daar kwamen we om 11 uur aan. Het was nog rustig toen we op een terrasje neerstreken en helemaal vol toen we een half uurtje later vertrokken. Nederland was massaal op de fiets gestapt. De wind nam wat toe terwijl we de IJssel bereikten.

 


De koeien houden duidelijk zondagsrust

 

Deze bleven we via de LF3 vrijwel consequent volgen tot deze eindigde in de Rijn. Voorbij Pannerden is er een voet/fietsveer naar Millingen aan de Rijn, dat deze dag enorm goede zaken moet hebben gedaan met iedere keer 20 tot 40 fietsers op de boot. In Millingen was het tijd voor een biertje. Leuth was nog maar 10 km. rijden. Net buiten het dorp lag b&b en vrienden op de fietsplek De Puthorst waar ons een leuke kamer met zitje op de woonboerderij wachtte. In de avond hoorden we de ganzen in de omgeving.

Maandag 24 september Leuth - Venlo, 90km

Een prachtige start van de dag. Zon! Door Willem zelf gebakken brood voor ontbijt. We haalden onze fietsen uit de schuur en begonnen onze etappe naar Venlo. Terug naar Leuth en verder naar het westen naar de Ooijpolder die prachtig was in het warme ochtendlicht. Vlak hiervoor misten we waarschijnlijk LF3-afslag richting Beek en Berg en Dal, maar dan hadden we Ooij en omgeving gemist.

 


De Ooipolder boven Nijmegen

 

Nu gingen we richting Nijmegen station waarna er een bordje ontbrak, altijd lastig in de stad. Gokje bleek goed uit te pakken. Met een grote stroom studenten mee naar de universiteitsterreinen. Hierna keerde de rust terug in gingen we zuidwaarts door de bossen onder Nijmegen. Eerst op 80 meter hoogte, daarna een vrije val naar 25 meter richting de Maas. In Plasmolen bleek De Pannekoekenbakker open: super koffie en super gebak. We konden er weer even tegen. Uit het bos kregen we nu wat meer last van windkracht 5 hoewel niet pal tegen. Rond een uur begon het net na de lunch te spetteren en kregen we buien. We lieten de LF3 los en reden via de knooppunten aan de linkeroever van de Maas een prima alternatief.

 


Prachtig gemanicuurde bomen en veldbloemen in Limburg

 

In Grubbenvorst twijfelden we even hoe we het laatste stuk zouden rijden maar iemand stuurde ons het bos in, de beste oplossing. Om kwart voor vijf konden we onze Holland toer in Venlo afsluiten.

 

GPS-tracks van deze trip als zip-bestand

 

© TS 2012