/ home / fietsen / lf7_0

LF7 - van Abcoude naar Alkmaar, 77 km.

Bijna drie jaar na het zuidelijke deel (Abcoude naar Maastricht) was op 1 augustus 2011 prachtig fietsweer en een mooie gelegenheid het stuk naar het noorden te fietsen. Het meenemen van fietsen in de moderne sprinters van de NS is heel makkelijk en even voor 10 uur reden we vanaf station Abcoude naar het centrum om de route op te pakken.

De route heet niet voor niets Oeverlandroute. Binnen de kortste keren reden we langs het Abcoudermeer en verder langs het water. De armspieren kwamen ook nog in actie om een zelfbedieningspont naar ons toe te brengen en vervolgens over te steken naar de andere kant van de rivier. Bij Ouderkerk aan de Amstel kwam de LF2 erbij en reden we langs de Amstel. Die bleven we volgen Amsterdam in. Het is ongelofelijk hoe handig de route langs het water Amsterdam doorkruist.We reden langs de achterkant van CS naar de pont over het IJ, die onmiddellijk vertrok. Ook in Noord reden we langs het water tot een wegopbreking ons van de route af stuurde met de bekende gele bordjes. Die brengen je echter niet terug naar de LF route. Toen we dat aan het uitpuzzelen waren, stopte een behulpzame man. Ons volgende dorp was Landsmeer. "Daar woon ik", zei hij. "Volg me maar". We hadden een leuke conversatie maar liepen daardoor een stuk route mis.

Na Landsmeer volgde een prachtig stuk route door natuurgebied Het Twiske en, aangekomen bij de Zaan, de Zaanse Schans. Erg toeristisch maar wel mooi met de groene houten huizen en diverse molens. Hierna kruist de route de Zaan en begin je de cacao te ruiken.

Door het winkelcentrum van Wormerveer op naar Krommenie, waar Ton 11 jaar heeft gewoond.Hier is weinig bij het oude gebleven.Gelukkig ben je op een gegeven moment de bebouwing weer

kwijt en gaat het via een smal fietspad langs de Markervaart en Alkmaardermeer naar Uitgeest.

De binnenkomst hier is mooi maar dan wordt via klinkerwegen alle nieuwbouw van deze plaats bezocht. De oude route lijkt mooier en simpeler. Naar Limmen en Heiloo is het weer mooi landelijk fietsen en na Heiloo gaat de route het bos in om in Alkmaar uit te komen. De laatste 15 km. naar Schoorl komen misschien nog wel een keer. Al met al weer een mooie route.

 

 

 

 

Het pontje ophalen en daarna overvaren

 

 

Het Twiske, een prachtig natuurgebied ten oosten van Zaanstad

 

We zijn in de Zaanstreek

 

 

Uitzicht over de Zaan vanaf Zaanse Schans

 

© TS 2012