/ home / fietsen / lf7

LF7 - van Abcoude naar Maastricht, 280 km.

De laatste grote lf-route waar we nog vrijwel niets van hadden gereden kwam eind september 2008 op het programma, namelijk de Oeverlandroute, LF7. De route bekijkend en inschattend wat we in drie dagen konden rijden, kwamen we uit op startpunt Abcoude en eindpunt Maastricht, beide makkelijk per trein bereikbaar. Een mooi nazomerweekend trok ons verder over de streep.

Gewapend met het routeboekje, de kaarten uit de LF-verzamelgids en de kaarten van de ANWB fiets atlas gingen we op pad. Je moet echter altijd attent blijven op routewijzigingen en hier en daar omgedraaide of ontbrekende routebordjes. Een paar km. fout rijden moet je altijd incalculeren.

Zaterdag 27 september - Abcoude naar Herpt, 84 km.

Het is tamelijk fris toen we van station Abcoude vertrekken. Op goed geluk rijden we richting centrum en vinden snel de route zuidwaarts langs de Vecht. Hier hebben we gelijk een van de mooiste stukken van de route te pakken.

 


Langs de Vecht

Utrecht komen we via Vechtdijk en Zandpad binnen. De prostitutieboten kunnen je dan moeilijk ontgaan. In hartje stad slaan we af naar het centraal station en komen nu maximaal in de winkeldrukte terecht. De oversteek van het spoor is geblokkeerd maar via het overzichtskaartje in het routeboek komen we er redelijk snel uit.

Langs het Amsterdam Rijn kanaal is het tijd voor lunch en zien we diverse binnenvaartschepen uit binnen- en buitenland voorbij komen. Nieuwegein passeren we langs de rand en door een bos, waardoor we dat gebied in de luwte doorkomen. Na het passeren van de brug met de A2 over de Lek komen we definitief het rivierengebied in, opnieuw een mooi stuk in de route.

Bij Brakel komt de eerste van drie ponten, nu over de Waal.

 

De Waal bij Brakel

We naderen het stuk van de LF12, die we dit voorjaar reden, komend van slot Loevestein. Net voor Aalst komen de routes samen en komen we bij het pontje van Nederhemert Noord.

 

 

Van daar is het maar een paar kilometer naar de grotere pont bij Nederhemert-Zuid en daardoor bij Heusden en Herpt, waar ons Vrienden op de Fiets adres is. Het is inmiddels heerlijk weer en zo'n 19 graden, als we even na vijven de eerste 84 km. van onze route beëindigen. De fietsen gaan gelijk de grote gang van het huis in en buiten spreken we met mensen van een ervaren gastadres - al 15 jaar VodF. 's Avonds wat eten in Heusden en op tijd naar bed voor een wat langere dag morgen.

 

Zondag 28 september - Herpt naar Nederweert, 105 km.

Het is nog mistig en vijf tot zes graden als we even voor negen uur op pad gaan. Het regenjack moet aan om de warmte een beetje vast te houden. We rijden terug naar de pont die we in de mist zien oversteken.

 

 

 

Bij Hedikhuizen gaat LF12 verder langs de rivier naar het oosten en gaan wij naar het zuiden naar 's-Hertogenbosch, waar een leuk stukje binnenstad meepikken, aan de zuidkant even verdwalen en vervolgens landelijk koersen naar Best. Hier vinden de LF13, die we in 2006 reden, terug. Het is inmiddels lekker weer geworden met wat sluierbewolking en opnieuw nauwelijks wind.

 

Als we lunchen komen diverse puzzelrittende families voorbij

We besluiten de LF13 te volgen zodat we om Eindhoven heen rijden. Ook hier gaan we een paar km. de mist in door een ontbrekend bordje maar dit is snel gecorrigeerd. Bij Mierlo staat een ijskar naast het fietspad met uitnodigende plastic stoelen. Dit boerenijs smaakt uitstekend.

We laten de LF13 zijn route vervolgen richting Venlo en concentreren ons weer op de LF7 voor het laatste stukje route. We blijven wel aan de westkant van de Zuidwillemsvaart omdat ons adres ong. 4km. westelijk van de route ligt net buiten Nederweert. Enthousiaste kinderen verkopen ons voor 50 cent een pond prima walnoten en iets verder, een paar km. buiten het dorp ligt de b&b van Maria en Leo Koppens, ook Vrienden op de Fiets adres. Toen we aankwamen verwonderden we ons eerst in de sprokjestuin die Leo onderhoudt naar later bleek.

 

Bij de ingang van de sprookjestuin van Maria en Leo Koppens

We beschikken over een mooi tuinhuis en spreken spraken 's avonds uitgebreid met het echtpaar, van wie Leo bovendien een verwoed fotograaf is. Een uitstekend adres, waar je bij toeval terechtkomt. Alle adressen in Ospel, dat wat meer aan de route ligt, waren voor die avond bezet.

 

Maandag 29 september - Nederweert naar Maastricht, 81 km.

Het is koud, zeer grijs en mistig als we vertrekken na een uitstekend ontbijt. We moeten terug naar de route. Door Nederweert rijden we naar de Zuidwillemsvaart en volgen dan de knooppuntenbordjes tot we de LF7 weer te pakken hebben. In Thorn zijn op maandag de terrassen gewoon open en gaan we aan koffie met vlaai. Het is even nodig.

Nu draaien we de Belgische tak van de LF 7 - de Vlaanderenroute - op. Die reden we eerder in 2000, het stuk Thorn naar Maastricht nu in tegengestelde richting. Het blijft grijs maar wel droog. Er is iets meer wind maar die hindert ons nauwelijks. We komen langs velden met pompoenen en kool.

 

 

 

We fietsen langs kleine Belgischlimburgse dorpjes en over de dijk langs de Maas of een van de kanalen langs de Maas. Hier en daar zouden we een pont kunnen nemen naar Nederland maar we blijven op de route. Er zijn wat dreigende regenspetters, maar dat zet niet door.

De route loopt net iets anders dan op de kaarten die we hebben, waardoor het lastig is de doorsteek naar Maastricht station te vinden. We gokken en doen dat goed. Komen via een zandwinningsterrein en een park Maastricht binnen en volgen, een beetje op goed geluk, knooppunt 3, verwachtend dat die route naar het centrum gaat. Dat blijkt het geval en de ANWB fiets bordjes bevestigen het. Door een leuk stukje binnenstad bereiken we de brug over de Maas voor wandelaars en fietsers en de weg gaat recht op het station aan, waar we even voor vieren, voorzien van een grote bak koffie, de intercity naar Den Helder pakken en twee uur later in Utrecht bijna onze hele route in tegengestelde richting afgelegd hebben.

Kortom: een mooie route, prima weer en dito overnachtingsadressen. Volgend jaar kunnen we het laatste stukje LF7, van Abcoude naar Alkmaar afleggen en vandaar een ontbrekend stuk LF15 doen.

 


View Larger Map 

© TS 2012