/ home / fietsen / lf4

LF4, door midden-Nederland van Rotterdam naar Enschede

Van 25 t/m 27 juni 1993 fietsten we de nog tamelijk nieuwe, bewegwijzerde fietsroute LF4 van Den Haag naar Enschede, onze eerste driedaagse tocht. Bijna 20 jaar later is de route op verschillende plekken aangepast en gaat niet meer langs Ede maar blijft een tijd lang bij de grote rivieren. Dat was voor ons aanleiding voor een nieuwe kennismaking. Steunden we in die tijd volledig op het routeboekje en de routebordjes, nu maakten we vooral gebruik van de gps.

Het eerste deel tot Amerongen planden we via de routeplanner van de Fietsersbond, gebruik makend van knooppunten. Dit deden we om de stad Utrecht te mijden en vanaf Amerongen volgden we nauwgezet de LF4 tot vlak voor Enschede. De route werd zo een plezierige mix van het polderland van het Groene Hart, het rivierenland, de Utrechtse Heuvelrug, Veluwe en Veluwezoom, Achterhoek en Twente. Hieronder foto's, verslag en Google map.

 

Zaterdag 1 september 2012 - Rotterdam naar Elst (Ut), 91 km

Rond half negen op de fiets en tien minuten later de Algerabrug over naar Krimpen en snel de polder in. De fietsplanner had een mooie route voor ons uitgedacht. Prachtig licht, zonnetje en wind in de rug. Veel zwanenfamilies in het water. Vlot ging de reis over fietspaden en smalle weggetjes naar Berkenwoude, Stolwijk en Vlist om via de Lopikerwaard in IJsselstein aan te komen. Daar was de eerste plek om koffie te drinken. Onder Nieuwegein door en heel landelijk naar Amerongen, waar we op de LF4 kwamen. Rustig aan, anders zouden we veel te vroeg op onze bestemming zijn. In Elst hadden we een fijn Vrienden op de Fiets adres gevonden, waarbij we sliepen in een caravan in de tuin, heel apart.

Zondag 2 september 2012 - Elst naar Vorden, 96 km.

Half acht aan het ontbijt en rond half negen weer op weg met opnieuw mooi weer. Na nog wat vlakke kilometers door de bossen van de Heuvelrug werd het steeds meer werken, vooral toen we vanaf de Nederrijn omhoog moesten de Veluwe op. Zo kwamen we in Doorwerth en Oosterbeek. Hier kozen we voor de variant om Arnhem heen, waardoor we het Rozendaalse Veld konden meenemen, een gebied met veel heide, die bovendien volop in bloei stond. Bij de Posbank, druk met fietsers en wandelaars, kwamen we op een puntgaaf glad fietspad terecht, dat ons naar Dieren bracht en uiteindelijk in Brummen waar we de IJssel overstoken. Hierna volgde een rustig stuk langs weilanden en maisvelden naar Vorden. Ook hier een prima VodF adres, vlak bij ee prima restaurant.

Maandag 3 september 2012 - Vorden naar Enschede, 65 km.

Even voor negen uur op pad na een stevig ontbijt. Vrijwel meteen de bossen in richting Barchem en daarna meer door agrarisch gebied. Het was heel stil op de weg. Er waren vrijwel geen fietsers en er was ook heel weinig autoverkeer. Koffie was schaars, maar die vonden we rond de middag bij Hotel Erve Bruggert, dat een prima terras had. Hierna werd het traject meer bosrijk. Vlak onder Enschede schakelden we weer over op de knooppunten om bij het station uit te komen. Door de nieuwe regels bij de spoorwegen mogen er doordeweeks geen fietsen op de trein tussen 16.30 en 18 uur. We misten net de trein waarmee dat nog zou lukken, maar in Amersfoort wisten we de conducteur te verleiden, zodat we rond half vijf toch nog meekonden. Het was weer net zo leuk als 19 jaar geleden.

 


View Larger Map 

© TS2016