/ home / fietsen / lf14

LF14 - Groningen naar Emmen, 73km - 28 en 29 juli 2009

De LF14 was in 1997 onze eerste kennismaking met de stichting Vrienden op de Fiets en de derde keer dat we een groot stuk LF-route reden. We reden de Saksenroute toen van Groningen via een overnachting in Schoonebeek naar Enschede. Enkele jaren later plakten we daar het beginstuk vanuit Lauwersoog aan vast. Vooral aan het stuk Groningen naar Emmen hadden we zeer goede herinneringen.We vonden het absoluut geen bezwaar dit stuk nog eens over te doen.

Op 28 juli waren we eerst van Vries via Norg naar Groningen gereden en pakten ten westen van het station het eerste bord van de LF14 op. Ook de kaart op de gps liet deze route zien, zodat het makkelijk rijden was. Een positieve verrassing was dat de route in Groningen verlegd is t.o.v. het originele boekje dat dateert van 1993.

We gingen nu niet langs zuidoost Groningen maar kwamen na een paar honderd meter naast het Hoornse Diep te rijden. Via een prachtig, soms slingerend, fietspad zakten we af naar het zuiden en zagen rechts het Paterswoldse meer, een geweldig stuk route. In de buurt van Glimmen kwamen we weer op de "oude" route uit.

 

Prachtige oevers in de buurt van het Paterswoldse meer.

 

We gingen langzaam maar zeker de bossen in en kwamen door Zuidlaren, Zeegse en Oudemolen, het stroomgebied van de Drentse Aa. Na Oudemolen kwamen we langs een gemaaid veld waar ooievaars op zoek waren naar voedsel. Bij Taarlo gingen we terug naar Vries om de volgdende dag de route richting Emmen te vervolgen.

 

Ooievaars doen hun best op op een pas gemaaid veld wat van hun gading te vinden

 

De 29ste was opnieuw een prima fietsdag met voornamelijk tegenwind, maar niet te sterk. Langs het Balloërveld zakte we af tot de hoogte van Assen (Rolde) en van hieraf ging de route naar het oosten door de boswachterij Gieten, vervolgens op Gasselte en Borger aan en via Exloo en Valthe naar Emmen. Het was opnieuw prachtig rijden en niet overdreven druk op de fietspaden.

 

© TS 2012