/ home / fietsen / lf12

LF2 en LF12, van Rotterdam naar Cuijk (90 + 81 + 21km)

Het aantal nog niet gereden LF-routes begint voor ons beperkt te worden. Eén route, niet te ver van ons huis beginnend, lag nog helemaal open: de LF12, ofwel de Maas- en vestingroute. Omdat we maar twee dagen hadden besloten we deze route bij de "Kop van het land" achter Dordrecht op te pakken. De kortste route er naar toe liep voor ons via Kinderdijk, Oud-Alblas en de oostgrens van Dordrecht. Deels is dat een stukje van de LF2.

De rit begon zaterdag 31 mei 2008 stralend met noordwesten wind. We hadden dit jaar nog weinig gefietst, maar alles liep soepel dankzij een prima uitgevoerde beurt aan de fietsen. Bij Krimpen a/d Lek namen we het eerste van 6 pontveren van de dag, variërend van autoveer tot roeiboot. Vanaf de molens bij Kinderdijk wordt de route heel lieflijk en rustig. Voorbij Oud-Alblas gaan we even met de hoofdweg mee, de A15 over en vervolgens langs een spoorlijn naar het zuiden tot in het Dordtse deel van de Biesbosch. Na het tweede pontje zijn we in de echte Biesbosch en is het tijd voor een koffiepauze.

 

Gevlochten rijshoutmatten in de Biesbosch

 

Op het fietspontje over het Steurgat bij Werkendam raken we in gesprek met het echtpaar dat het pontje runt. Goeie dag vandaag, mooi weer dus veel klanten, maar in de zomer als het regent zijn het lange dagen. Het pontje heeft namelijk alleen een toeristische functie.

 

Na ons overgezet te hebben vaart het pontje weer terug naar de westkant van de rivier

 

... en komt weer terug naar de standplaats: achter het hier geoogste rijshout

 

Na Werkendam volgt de route de Boven Merweden tot bij Woudrichem allerlei rivieren bij elkaar komen. Hier is gelegenheid om wat langer rond te kijken en eventueel Slot Loevestein te bezoeken. De zon heeft ons inmiddels verlaten en er vallen verdwaald wat spetters. Het pontje naar Slot Loevestein is een gemotoriseerde roeiboot. De tassen moeten van de fiets en de schipper pakt de fietsen aan en zet ze veilig in de boot.

We fietsen daarna langs de Afgedamde Maas naar Nederhemert en komen op weg naar Heusden onze laatste twee pontjes tegen, eerst een fietsveer, daarna een gratis pont over de Maas zelf. Vijf minuten later lopen we in Heusden, een prachtig oud stadje. We kijken nog wat rond, pakken nog een kopje koffie en bereiken na 91 km. ons overnachtingsadres, "Achter het rode hek" in Herpt, een prima adres. 's Avonds eten we wat in Heusden

Zondag 1 juni begint wat koel, mistig en vochtig. Het begint wat te regenen als we vertrekken. Het geeft een verstilde sfeer, onderbroken door het luiden van de kerkklokken aan de andere kant van de riveri. We volgen de zuidoever van de Maas boven Den Bosch langs. We laten het uitstapje van de officiële route langs Rossum voor wat het is en blijven de rivier volgen naar LIth, waar we neerstrijken op het terras van café-restaurant Moira, dat vol zit met wielrenners. Goede keus! Als we vertrekken komt de volgende stroom wielrenners binnen. We komen onderweg nog een paar peletons tegen. Ze geven onderling goed door dat er tegenliggers aankomen.

 

Mooi rijden door het Brabantse land

 

We blijven zo dicht mogelijk langs de Maas rijden en passeren Grave, ook zo'n mooi oud plaatsje. De zon breekt door en het wordt warm. Heel mooi is de route langs de Kraaijenbergse plassen. We naderen nu Cuijk, ons eindpunt van vandaag na 81 km.

De trein brengt ons vlekkeloos van Cuijk naar Gouda. Dan houdt het voor ons op. Door werkzaamheden aan het spoor stappen we in Goude op de fiets en via de Hollandse IJssel voegen we nog 21 km. toe aan de route. Na een paar uur zitten is dat geen straf.

 

GPS-tracks van deze trip als zip-bestand

© TS 2012