Bligny-les-Beaune, april 2016

Als voorbereiding op een lange trip is het goed een weekje de spieren te laten wennen aan dit soort arbeid. We rijden dan zonder de bepakking die bij zo'n grote tocht hoort.maar heeft geeft een goed idee. We kennen de streek rond Beaune van eerdere trips. Er zijn voldoende autoluwe wegen en ook hellingen om met plezier en een portie inspanning te fietsen. We vonden een geschikt plekje in Bligny-les-Beaune, net onder Beaune waar we een appartementje huurden. Koud weer en wat natte sneeuw in de Ardennen begeleidden ons tijdens de rit van 735km naar onze bestemming.

Maandag 25 april - Bligny naar Santenay en terug - 44 km en 480 hoogtemeters

Tussen Beaune en Santenay ligt een stuk van de Bourgondië fietsroute die slingert door de wijngaarden. Vanuit Bligny-les-Beaune zit je na een kwartiertje op deze route. Het was een paar graden boven nul en helder toen we startten, dus een goede gelegenheid de lange fietsbroek te testen. Het mosterdzaad was in volle bloei. Prachtig rijden over de boerenweggetjes tussen de wijngaarden door langs alle Grand Cru's. In Santenay hoopten we op koffie maar alles was dicht (maandag?). Het weer verslechterde en we besloten in Santenay om te keren. Boven op de hellingen heb je prachtig uitzicht op de wijngaarden. In Meurseault vinden we een bar tabac die open is en warmen we ons met koffie op. De eerste spetters vallen maar we komen aardig droog thuis.

Dinsdag 26 april - Bligny-sur-Ouche naar Ste-Marie-sur-Ouche - 55 km en 250 hoogtemeters

Fietsen op de auto naar de plek waar we in 2012 kampeerden. Hier is het goed fietsen door het dal van de Ouche met daarnaast het Canal de Bourgogne. Het is koud en een beetje nat als we daar aankomen. Flinke lagen kleding dus. Gelukkig wordt het droog en we hebben de wind mee op weg naar het noorden door een licht glooiend weids en lieflijk landschap. Net voor St. Victor-sur-Ouche zien we een bar tabac die open is en kunnen we aan de koffie. Het lentegroen is mooi en hier en daar zijn velden met bloeiend mosterdzaad. In Ste-Marie-sur-Ouche komen we bij de camping waar we in 2002 stonden en hier keren we om. Voor de terugweg gebruiken we het jaagpad langs het kanaal met steeds een klimmetje bij de sluizen. We zijn in Pont d'Ouche op tijd voor een gemoedelijke lunch aan tafel met een stel arbeiders. We willen nog een stukje verder met het kanaal mee maar dan begint het echt te regenen en rijden we richting de auto om deze fietsdag af te sluiten.

Woensdag 27 April: cirkelroute:  Bligny naar Sauvigny les Beaunes, naar Bouiland, terug naar Sauvigny, dan thuis via  Aloxe Corton, Chorey-les-Beaune, Vignolles, Rufey-les-Beaune, Grandchamp, Travoisy, Combertault,Ste-Marie-la-Blanche, Le Poil en Montagny-les-Beaune -   67km  en 357 hoogtemeters

Weer een koude start van de dag met bevroren voorruit. Dit keer wilden we in Pommard de noordelijke kant van de fietsroute op, die ons eerder naar Santenay bracht. Via rustige weggetjes kwamen we aan de westkant van Beaune uit. De D18 naar Savigny was druk maar een jaar later hadden we daar de perfecte oplossing voor. Hier gingen we op de rustige D2 naar Bouilland. Een geleidelijke klim naar 400+ meter. Het enige café daar was open en zorgde ervoor dat we versterkt verder konden. Verder betekende voor ons afdalen naar Savigny en vandaar via allerlei weggetjes naar Aloxe Corton, steeds door de wijngaarden. Vignolles had een prachtig bedakte kerk (zoals het Hospiral te Beaune). Onder het genot van wolken en zon aten we daar een broodje. In Grandchamp fotografeerden we de koolzaadvelden. Om half vier draaiden we het erf van ons appartementje weer op en toen de zon echt ging schijnen konden we nog wat buiten zitten.

Donderdag 28 april 2016  Cirkel route, Bligny - Pommard, Volnay, Meursault - Merceuil - Chevigny en Valiere - Villy le moutier - Ruffey les Beaune, Combertault, St Maria La Blanche, Montigny les Beaune, Bligny - 73,5km en 354 hoogtemeters

We hadden het plan voor een korte tocht maar het weer nodigt uit tot wat langers en dat gaan we doen. Via de route zoals we maandag reden komen we weer in Meursault, waar we de hoofdweg oversteken, even langs Le Relais de la Diligence rijden om te reserveren voor het avondeten en het spoor over. We mikken op oost en noord vandaag. Het is prachtig rijden maar er is nergens koffie te vinden: een groot gemis. Langzaam beginnen de wolken de overhand te krijgen en valt er wat regen als we het Fôret Domianale inrijden en daarmee een groene tunnel in. Als we eruit komen is het even zoeken naar de juiste weg maar die vinden we gelukkig. 's Avonds eten we (voor de laatste maar, het restaurant sluit enkele maanden later) in Le Relais.

Vrijdag 29 april - Verdun-sur-le-Doubs - Corberon -Villy-le-Moutier - Pouilly-sur-Saône - Chivres, Ecuelles en terug naar Verdun - 51,5 km.

Vandaag namen we de fietsen op de auto mee om het zuidoosten te verkennen. Onze start was 25 km verderop in Verdun-sur-le-Doubs en het was eindelijk iets warmer dan de voorgaande dagen en de zon deed goed zijn best. We startten met een stukje langs de Saone richting Paleau. Soms kwam een kudde koeien in draf achterons aan, maar gelukkig wel met een hek ertussen. In Corberon konden we laat in de ochtend aan de koffie maar lunchen ging niet, er was een feest gepland en wij hadden geen uitnodiging. Via Montmain kwamen we in Pouilly-sur-Saône. Hier geen restaurant dus een schaduwplek onder een boom was het lunch alternatief. Later raakte we in gesprek met inspecteur agricole. Hij vertelde dat we naar koolzaad keken. Het mosterdzaad dat Dijon nodig heeft bloeit over een paar weken. Een prachtige route bracht ons naar Ecuelles, onderweg voorbijgereden door wat wielrenners die allemaal groetten. Terug naar Verdun en met de auto weer naar Bligny. Mooie fietdag. Het was onze laatste van deze week, Smaakte naar meer.

 

 

© TS 2012